ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Ο ακριβής ορισμός της «συμβουλευτικής» παρουσιάζει εξίσου μεγάλες δυσκολίες με τον ορισμό της «ψυχοθεραπείας». Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι ορισμοί της συμβουλευτικής διαδικασίας:
  • Συμβουλευτική είναι η επιδέξια εφαρμογή επιστημονικών ψυχολογικών γνώσεων και τεχνικών, που αποβλέπει στην τροποποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς (Burke, 1989).
  • Συμβουλευτική είναι μία υποβοηθητική σχέση, η οποία περιλαμβάνει κάποιον ο οποίος αναζητεί βοήθεια και κάποιον ο οποίος είναι πρόθυμος να την παρέχει και έχει εκπαιδευθεί στο να βοηθά, σε ένα πλαίσιο το οποίο επιτρέπει τη βοήθεια να δοθεί και να ληφθεί (Cormier & Hackney, 1987).
  • Η συμβουλευτική συνίσταται σε οποιεσδήποτε ηθικού περιεχομένου ενέργειες επιχειρεί κάποιος σύμβουλος στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον πελάτη να υιοθετήσει τύπους συμπεριφοράς που θα οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων του (Krumboltz, 1965).
  • Η συμβουλευτική είναι μία δραστηριότητα η οποία αφορά τη συνεργασία με άτομα που λειτουργούν σχετικά φυσιολογικά και τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα προσωπικής ανάπτυξης ή προσαρμογής (Kottler & Brown, 1996).
Στην Wikipedia η συμβουλευτική περιγράφεται ως εξειδίκευση της ψυχολογίας, η οποία περιλαμβάνει έρευνα και πρακτική εφαρμογή σε ένα ευρύ πεδίο, όπως σε τομείς σχετικά με την ιδιωτική άσκηση συμβουλευτικής διαδικασίας, την επίβλεψη και την εξάσκηση σε κάποιον τομέα, συμβουλευτική σχετικά με την επαγγελματική εξέλιξη κ.α. Ο κοινός τόπος μεταξύ των συμβουλευτικών ψυχολόγων είναι η εστίαση στα προσόντα και δυνατά σημεία του ατόμου, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα άτομα στο περιβάλλον τους, η εκπαιδευτική και η εργασιακή ανάπτυξη, η σχετικά χρονικά περιορισμένη παρέμβαση και η εστίαση σε άτομα με φυσιολογική δομή προσωπικότητας (Gelso, C.J., & Fretz, B. (2001)).
Σύμφωνα με έναν ορισμό της Αμερικάνικης Συμβουλευτικής Εταιρείας (American Counseling Association), «Συμβουλευτική είναι η τέχνη να βοηθάς τους ανθρώπους. Οι σύμβουλοι είναι επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευθεί να μοιράζονται τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους με αυτούς που αναζητούν τη βοήθειά τους. Η συμβουλευτική αναγνωρίζει ότι όλα τα άτομα είναι πιθανό να χρειαστούν βοήθεια διερχόμενα την παιδική ή την εφηβική ηλικία αλλά ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή τους. Η αποτελεσματική συμβουλευτική είναι αυτή που λειτουργεί προληπτικά. Οι σύμβουλοι βοηθούν τα άτομα στην προσωπική, εκπαιδευτική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Οι υπηρεσίες τους παρέχονται σε σχολεία, πανεπιστήμια, δημοτικές και κρατικές δομές αλλά και σε ιδιωτική βάση».
Η συμβουλευτική είναι μια αμφίδρομη διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ του συμβουλευόμενου (του ατόμου που χρειάζεται βοήθεια) και του συμβούλου (του επαγγελματία που βοηθά). Το άτομο συχνά ζητάει βοήθεια για προβλήματα που τον απασχολούν ή του προκαλούν δυσφορία, όσον αφορά τις διαπροσωπικές του σχέσεις, τη σχέση του με τον εαυτό του, τον οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο, την επαγγελματική του σταδιοδρομία και τις σπουδές του.
Παρά το γεγονός ότι ο όρος εμπεριέχει στη θεματική του ρίζα τη «συμβουλή», δεν μπορούμε σήμερα να δεχτούμε ότι χρησιμοποιείται με τη σημασία που αποδίδουμε στη λέξη στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Με άλλα λόγια ο σύμβουλος δεν «δίνει συμβουλές» στον «πελάτη» του, αλλά λειτουργεί περισσότερο υποστηρικτικά και βοηθητικά, καθοδηγώντας τον με έμμεσο τρόπο.
Στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας - E.I.C.P. (τέως Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων) εφαρμόζεται Συνθετικού Τύπου Συμβουλευτική παρέμβαση (με επιλογή τεχνικών από διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις) με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας σε ενήλικα άτομα και ομάδες.
Ειδικότερα, το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την διαχείριση:
  • Απώλειας – Πένθους.
  • Διαζυγίου – Χωρισμού.
  • Ζεύγους.
  • Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών.
  • Θεμάτων Εφηβείας.
  • Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ενηλίκων-Εφήβων).

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ Ή ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΜΗΝΥΜΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μελετίου Μεταξάκη 11-13 Χανιά

Κορωναίου 10 Χανιά (Παράρτημα)

28210 70830 καθημερινά 11:00-15:00

enquire@eicp.eu, info@psychologychania.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

XΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Newsletter

Κάνετε εγγραφή στο newsletter για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Search