Βιώματα & Εμπειρίες από την Πρακτική Άσκηση στο ΚΕΘΕΑ

Οι απόφοιτοι του Ψυχολογικού Κέντρου Χανίων, η κα. Κατηρτζόγλου Έφη και ο κος. Στοΐλης Άκης, μοιράζονται την εμπειρία της Πρακτικής τους Άσκησης ως εθελοντές στο ΚΕΘΕΑ Διάβαση της Αθήνας και στο Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκη.

 

Η διαδρομή μου μέσα από το συμβουλευτικό σταθμό του ΚΕΘΕΑ ως εθελόντρια στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μου στο ψυχολογικό κέντρο Χανίων 

Έφη Κατηρτζόγλου,

Απόφοιτη Συνθετικής Συμβουλευτικής, Ψυχολογικού Κέντρου Χανίων

 B.Sc. Παντείου Πανεπιστημίου, M.Sc. (c) Ιατρικής Σχολής Θεσσαλία

Στη διάρκεα της εκπαίδευσης μου  στο ψυχολογικό κέντρο Χανιών  χρειαζόταν να πραγματοποιήσω 160 ώρες εθελοντικής εργασίας σε μια δομή ψυχικής υγείας ως μια από τις προϋποθέσεις αποφοίτησης μου ως σύμβουλος ψυχικής υγείας.

 Είχα την ευκαιρία αυτές τις ώρες  να τις πραγματοποιήσω στο βραδινό συμβουλευτικό σταθμό απεξάρτησης Κεθεα Διάβαση. Παρόλο που οι απαιτούμενες ώρες εθελοντικής μου εργασίας συμπληρώθηκαν σε διάστημα  6 μηνών αποφάσισα να παραμείνω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο συμβουλευτικό σταθμός απεξάρτησης Κεθεα Διάβαση αποτέλεσε τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με μεγάλο αριθμό εξυπηρετούμενων με κύριο αίτημα την απεξάρτηση από τις ουσίες, έχοντας την ευκαιρία να εμβαθύνω στην κλινική και θεραπευτική αντιμετώπιση αλλά και να εκπαιδευτώ σε ομάδες κινητοποίησης των μελών, σε δράσεις και διαδικασίες με μέλη του προγράμματος και ενημερωτικές δράσεις.

Η διαδρομή της εκπαίδευσης μου με την παράλληλη εθελοντική εργασία σε πλαίσιο απεξάρτησης ουσιαστικά αποτέλεσε μια συνάντηση της  θεωρίας με τη πράξη.

Μιας συνάντησης που αποκόμισα περισσότερη σοφία ,κατανόηση, ενσυναίσθηση και νοιάξιμο για τον ΄΄άλλον΄΄,τον διαφορετικό αλλά κυρίως στο να μη πάψω να αγωνίζομαι για έναν καλύτερο κόσμο.

Προερχόμενη και γαλουχημένη από τον κλάδο των κοινωνικών επιστημών όπου τα πάντα αναλύονται κοινωνικά δεν θα γινόταν να μη πω  ότι η θεραπεία και ο δρόμος της αυτογνωσίας και αυτοεξέλιξης είναι και πράξη πολιτική.

Αν κάτι κρατώ είναι ότι για να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Να προσπαθούμε να πραγματώσουμε όλες τις δυνατότητας μας, να διεκδικήσουμε να γίνουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε και είμαστε μα πάνω από όλα να παραμείνουμε ΄΄άνθρωποι΄΄.

Σε αυτά τα δύο χρόνια ως εθελόντρια ένιωσα βαθιά ευγνωμοσύνη που ένα πλαίσιο με αγκάλιασε και με δίδαξε ότι ο δρόμος της θεραπείας, και ειδικότερα της  απεξάρτησης μπορεί να είναι σκληροτράχηλος, επίμονος και επίπονος αρκετές φορές αλλά συνάμα  πόσο βαθιά όμορφο είναι να βλέπεις ανθρώπους να ξαναγεννιούνται, να διεκδικούν και να προσπαθούν να γίνουν αυτό που πραγματικά μέσα τους είναι.

 

Εμπειρία από την πρακτική μου άσκηση στο Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης

Άκης Στοΐλης

Απόφοιτος Συνθετικής Συμβουλευτικής Ψυχολογικού Κέντρου Χανίων

Φοιτητής Σχολής Κοινωνικών Επιστημών ΕΑΠ

Το ΚΕΘΕΑ είναι το πρώτο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια υποστηρίζει δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής, τόσο τους χρήστες ουσιών, όσο και τις οικογένειές τους.

Το ΚΕΘΕΑ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διαθέτει ένα εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών. Η επαφή μου με το Συμβουλευτικό κέντρο του ΚΕΘΕΑ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου του 2018. Κατέθεσα την αίτησή μου ως εθελοντής, ώστε να ολοκληρώσω την πρακτική μου άσκηση σε ένα από τα παραρτήματα του φορέα στην πόλη μου. Η ανταπόκριση από την υπεύθυνη του προγράμματος, ήταν σχετικά άμεση. Κατόπιν συνέντευξης που είχα μαζί της, τελικά υπέγραψα την πολυπόθητη σύμβαση εθελοντικής εργασίας.

Η αρχή ομολογουμένως για μένα ήταν αρκετά δύσκολη. Ένιωθα πως εισέβαλα σε έναν κόσμο άγνωστο, σκοτεινό, απειλητικό και «ανήθικο»! Δεν ήξερα τι θα συναντούσα και πως θα έπρεπε να διαχειριστώ τα θέματα τα οποία πιθανόν να προέκυπταν στην πορεία, παρά το εύρος των γνώσεων που είχα πάρει από το Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων.

Ο χώρος του ΚΕΘΕΑ ήταν ιδιαίτερα φιλόξενος και παρέπεμπε σε οικία. Υπήρχε τριγύρω μια αύρα οικογενειακής θαλπωρής, που δημιουργούσε οικειότητα. Άλλωστε αυτή είναι και η φιλοσοφία του Προγράμματος. Όλοι μια οικογένεια με έναν κοινό στόχο, την απεξάρτηση από τη μάστιγα στην ουσιών. Οι αρμοδιότητες των μελών δεν περιορίζονταν μόνο στο συμβουλευτικό και θεραπευτικό πλαίσιο, αλλά επεκτείνονταν και στις καθημερινές εργασίες του κέντρου που αφορούσαν την καθαριότητα, το μαγείρεμα, την τροφοδοσία κτλ.

Τις πρώτες μέρες της πρακτικής μου-εθελοντικής εργασίας ένιωθα αρκετά «χαμένος», καθώς διένυα τη φάση της δικής μου προσαρμογής. Οι αρμοδιότητες μου περιορισμένες, όπως ήταν ευλόγως κατανοητό. Αρχικά ανέλαβα το τηλεφωνικό κέντρο της μονάδας και ενημέρωνα τους καλούντες σχετικά με τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ. Προσέφερα τηλεφωνικές υπηρεσίες, έκλεινα ραντεβού και έκανα παραπομπές σε άλλες υπηρεσίες εάν αυτό ήταν απαραίτητο.

Πέρα από το τηλεφωνικό κέντρο, είχα και άλλες αρμοδιότητες. Έμπαινα στις αρχικές ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής και εκτίμησης αναγκών των εξυπηρετούμενων, έδινα πληροφορίες, κρατούσα σημειώσεις, συμπλήρωνα ερωτηματολόγια και έγραφα τις σχετικές εκθέσεις. Επίσης ενημέρωνα τους κλινικούς φακέλους των χρηστών, ενώ παράλληλα φρόντιζα για την οργάνωση του αρχείου. Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική. Εκείνη την περίοδο, αν και ένιωθα ότι δεν παράγω κάποιο σημαντικό συμβουλευτικό έργο, εκτιμούσα το γεγονός ότι ερχόμουν σε επαφή με έναν χώρο πρόνοιας, κατανοώντας τις ανάγκες τόσο του ίδιου του χώρου, όσο και των εξυπηρετούμενων του. Υπήρξαν φορές που ένιωθα πως περιορίζομαι, καθώς επιθυμούσα να εφαρμόσω τις γνώσεις που αποκόμισα από την σχολή μου στα Χανιά.

Ώσπου μια μέρα, ήρθε η πρόταση από την υπεύθυνη του προγράμματος, να συμμετέχω στις εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες ενηλίκων χρηστών ινδικής κάνναβης. Η πρόταση με χαροποίησε ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα μου δημιουργούσε ένα αίσθημα ευθύνης. Ο στόχος της ομάδας ήπιας παρέμβασης, όπως λεγόταν, ήταν η αύξηση του βαθμού αυτογνωσίας των μελών, ώστε να υποστηριχθούν στην αποσαφήνιση των στόχων τους, σε σχέση με την εξάρτηση που οι ίδιοι εκτιμούν πως έχουν και στην κινητοποίησή τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αλλαγές που θέλουν στη ζωή τους.

Οι πρώτες επαφές μου με την ομάδα χαρακτηρίζονταν από φόβο, αμηχανία και άγχος. Έτρεμα το περιθώριο λάθους. Ήθελα να αποδείξω στον εαυτό μου και στην υπεύθυνη που με τοποθέτησε σε εκείνη τη θέση, πως είμαι αντάξιος των προσδοκιών της. Πως μπορώ να τα καταφέρω.

Με τον καιρό και κατόπιν συζητήσεων που είχα με την εποπτεία, χαλάρωσα, άρχισα να είμαι περισσότερο ο εαυτός μου και άρχισα να εφαρμόζω με μεγαλύτερη επιτυχία τις γνώσεις μου. Σαφώς η θέση που είχα στην ομάδα ήταν περιορισμένη, αλλά η συνάδελφος ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτική μαζί μου και με ωθούσε συνεχώς να μη διστάζω να τοποθετώ τις σκέψεις μου και να θέτω τα ερωτήματά μου.

Όλο εκείνο το διάστημα που συμμετείχα στην ομάδα, πήρα την ανάλογη ανατροφοδότηση και κατάφερα να κάνω τις απαραίτητες αλλαγές που μου επέτρεψαν να αποκτήσω το χώρο μου στο ομαδικό πλαίσιο των συνεδρίων και την εμπιστοσύνη των μελών. Επίσης δεν ήταν λίγες οι φορές που όλη αυτή η διαδικασία και οι εξιστορήσεις των μελών, λειτούργησε ως τροφή για σκέψη και προβληματισμό σε προσωπικό επίπεδο.

Τέλος, μέσα από την επαφή μου με το ΚΕΘΕΑ γνώρισα αξιόλογους συναδέλφους, εθελοντές και φοιτητές που έκαναν μαζί μου την πρακτική τους. Επίσης, γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους που ο καθένας έδινε τη δική του μάχη ενάντια στις ουσίες. Και ναι, είδα την αλλαγή να έρχεται σε πολλούς χρήστες. Με ελπίδα, πίστη, πειθαρχεία και αγώνα αρκετοί άφησαν πίσω τους τις σκοτεινές μέρες και γεννήθηκαν από την αρχή!

Ένα χρόνο σχεδόν μετά, η πρακτική μου ολοκληρώθηκε. Γεμάτος νέες γνώσεις και εμπειρίες, αποχαιρέτησα με ιδιαίτερη συγκίνηση το ΚΕΘΕΑ, τους εργαζομένους και τους χρήστες που πλέον είχαν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μου.

Για το κλείσιμο, χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Εύη Μαυροπούλου, ψυχολόγο και υπεύθυνη του Συμβουλευτικού κέντρου ΚΕΘΕΑ για την πολύτιμη ευκαιρία που μου έδωσε και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε!

  

Pin It

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μελετίου Μεταξάκη 11-13 Χανιά

Κορωναίου 10 Χανιά (Παράρτημα)

28210 70830 καθημερινά 11:00-15:00

enquire@eicp.eu, info@psychologychania.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

XΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Newsletter

Κάνετε εγγραφή στο newsletter για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Search